Spotted orchid (Dactylorhiza maculata)

És una orquídia coneguda a vegades amb el neologisme d’orquídia maculada, pròpia dels prats montans humits la qual cosa aconsegueix a la comarca del Moianès.

It is an orchid sometimes known by the neologism of spotted orchid, typical of humid mountain meadows which is achieved in the Moianès region (Catalonia).

L’adjectiu “maculata” es refereix a les taques fosques que esquitxen les fulles. Les fulles lanceolades comencen en la base amb una grandària de 5-10 x 2-4 cm, però es redueixen ràpidament a mesura que pugen per la tija, mesure de ‘ordre de 30-40 cm, encara que pot créixer molt més en terreny ideal.

The adjective “maculata” refers to the dark spots that splatter the leaves. The lanceolate leaves start at the base with a size of 5-10 x 2-4 cm, but shrink rapidly as they rise up the stem, measuring about 30-40 cm, although it can grow much more in the ground ideal.

Porta una inflorescència en forma de fus, densa, integrada per nombroses flors rosades disposades amb els penduncles horitzontals i les corol·les obertes en vertical.

It bears a dense, spindle-shaped inflorescence, composed of numerous pink flowers arranged with horizontal pendulums and vertically open corollas.

Les flors tenen un espol·ló gruixut, de 5-10 mm de longitud, i un label dividit en tres lòbuls de grandària similar. En el label rosat es pinten unes línies de rosa intens o porpra, les denominades marques de nèctar, per a conduir als himenòpters pol·lanitzadors. Floreix entre maig i agost.

The flowers have a thick spur, 5-10 mm long, and a label divided into three lobes of similar size. Lines of deep pink or purple, called nectar marks, are painted on the pink label to lead to pollinating hymenopterans. It blooms between May and August.

A la comarca del Bages és poc comú, la podreu veure a les rodalies de l’Estany comarca dl Moianès, en el pla i en racons dels massissos de conglomerat de Sant Llorenç del Munt i de Montserrat.

In the region of Bages, Catalonia, it is uncommon, you can see it in the vicinity of the lake region Mon Moianès, in the plain and in corners of the conglomerate massifs of Sant Llorenç del Munt and Montserrat.

Fotos de acors.cat® i texts extrets de diferents pàgines d’internet.

Lloc: a l’Estany, Moianès, Catalunya.

Info: Jordi Badia