La cleòpatra (Gonepteryx cleopatra) és un lepidòpter ropalòcer de la família Pieridae.  És una papallona diürna d’hàbit sedentari. Molt sovint visita flors per libar-ne el nèctar, amb una predilecció per les de colors porpra i grocs. 
El mascle és d’un color groc cridaner, i, a les ales anteriors, hi té una gran taca taronja. La femella és d’un blanc verdós.
 Es troba per tota la península Ibèrica i a les illes Balears. Està molt àmpliament distribuïda per Catalunya i és comuna en ambients mediterranis.

Hàbitat:Zones arbustives obertes, sovint rocoses, i boscos oberts. L’eruga s’alimenta de fulles de diverses espècies del gènere Rhamnus.Té hàbits força forestals, però a causa de la seva gran capacitat dispersiva se’n poden veure exemplars en una gran diversitat d’hàbitats, fins i tot en parcs urbans.

La cleòpatra passa l’hivern en estat adult, de manera que és de les primeres papallones a volar quan arriba el bon temps. Les erugues s’alimenten d’aladern (Rhamnus alaternus).
L’adult hiverna en arbres i arbustos de fulla perenne. Les erugues s’alimenten de les sivelles Rhamnus alaternus. Quan les erugues verdes estiguin preparades per passar a l’etapa pupal , es lliguen a través d’un cinturó de seda a la planta hoste, a la part inferior d’una fulla. La crisàlide verda es va tornar gradualment groga i vermella, revelant els colors a les ales de l’adult prop de la flauta.

FOTOS: acors.cat a Sant Mateo de Bages, Castellnou de Bages, Tuixent l’Alt Urgell, Madrona Solsonés).

Info: diverses fonts d’internet.