Planta ranunculàcia de l’espècie Clematis vitalba, de tronc sarmentós, llenyós, enfiladís, fulles ovato-subcordiformes, flors blanques en panoll.
Català: Clemàtide. Herba de llagues. Vidalba. Vidauba.Vidorta,Vetigueres,Virumbelles, Ridorta,Vidiella,Maxiula,Herba de llagues, Bressol de Maria,Llessamí de burro.

Castellà: Clemátide. Hierba de los pordioseros. Muermera. Parrilla. Sogaza. Vidalba. Vidarra. Vidraria de hojas anchas. Virigaza.

Hàbitats:  Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i sèquies). Torrents i bardisses, també als boscos humits i termòfils d’alzinars  I rouredes mediterrànies.
Les flors són de color blanc verdós. Es troba esporàdicament enfilada entre els arbusts i arbres dels torrents, a llocs ombrívols. Floreix al final de la primavera i principi d’estiu.
Les tiges poden arribar a fer 10 metres de llarg i 5 centímetres de diàmetre. Té les fulles compostes amb els folíols dentats, aspecte que la diferencia de la vidiella (Clematis flammula), que té les fulles bicompostes (o sigui, els folíols són al seu torn compostos per folíols més petit), i de marge enter. Aquests folíols serveixen per enganxar-se a les plantes que té al voltant, i d’aquesta manera s’enfila cap amunt, buscant la llum del Sol.
En enfilar-se sobre els arbres pot ser un perill pels joves, perquè el seu pes els arriba a doblegar, i també els pot ofegar, per manca d’il·luminació. Floreix a l’estiu amb flors blanques, les quals a la tardor donaran uns fruits proveïts de llargs plomalls, recordant així a les aranyes, una estructura perquè aquests fruits siguin dispersats mitjançant el vent.
Altres caràcters que permeten la diferenciació de la vidalba respecte a la vidiella són la mida i el tipus de fulla, essent la vidiella més petita i de fulles perennes, mentre que les fulles de la vidalba són caduques.
És una planta que pot créixer ràpidament i de forma abundant.
Fotos: acors.cat a Manresa (Barri de Sant Pau) El Bages, Catalunya

Info: Herbari virtual, Institut d’Estudis Catalans i altres llocs d’internet.