És un rapinyaire molt gran, l’adult té el cap i el coll només coberts per un plumisol curt i dens, de color blanc brut, del mateix color és una mena de boà que llueix a la base del coll, el bec és robust i grogenc i l’ull clar.

Les parts dorsals són de color marró clar, terròs, i les plomes de vol fosques, les parts ventrals sòn de color marró rogenc i les potes grisoses.

En vol, s’aprecia que les alessón molt llargues i amples, amb les fosques plomes de vol contrastant amb les cobertes clares, la cua la té curta i quadrada (lleugerament cuneiforme) i la posisció arronsada del coll accentuen la impressió de silueta smpls.

Planeja majestuosament amb les ales lleugerament aixecades i les primàries ben separades, Trigue de 6 a 7 anys a lluir el plomatge d’adult.

Requereix de singleres on reposar i ubicar les seves colònies, i la presència d’arees obertes on cercar aliment. Malgrat l’estesa creença popular d’aquest ocell, l’olfacte no és més desenvolupat que el de qualsevol altre ocell, però si que té una vista excepcional i pot detectar les carronyes a una distància extraordinària.

Els moviments d’un sol individu deixant-se caure cap el menjar, és suficient perqué es dispari una reacció en cadena que provoca que , en pocs minuts el carnús es vegi envoltat per la majoria de voltors de la zona.

El niu, situat al ralleix d’una cinglera acull un únic ou que serà covat pels dos pares durant 48 a 54 dies. El poll trigarà de 100 a 155 dies en ser capaç de volar.

Amb les ales esteses és més gran que una cigonya, ja que pot arribar a una envergadura de 280 cm. té una longitud de 95 a 110 cm. i pesa de 6 a 11 kg.

Fotos: acors.cat a Guixers, Catalunya

Info: Guia de ca,p dels Ocells de Catalunya editorial Omega.