És un gènere de rosegadors esciuromorfos de la família Sciuridae, coneguts comunament com marmotes,

Encara que estan estretament emparentades amb els esquirols, les marmotes les superen àmpliament en grandària, i són d’hàbits terrestres. La majoria viuen en zones muntanyoses d’Euràsia i Amèrica del Nord (es troben en els Alps centrals i occidentals, després van ser introduïdes als Pirineus). Estan ben adaptades al fred gràcies als seus cossos rabassuts, dens pèl, orelles reduïdes i gran cua.

Viuen en famílies constituïdes per una parella i les seves cries, en caus que elles mateixes construeixen. Solen pesar 8 kg, mesurar 55 cm, i 18 cm d’alt i viuen al voltant de quinze anys.

Són herbívors, pel que s’alimenten d’herbes, com ara les gramínies, les baies silvestres, arrels, etc. Quan tenen dos anys, aconsegueixen la seva maduresa sexual. I pel que fa a la seva reproducció, el seu temps de gestació ronda els cinc mesos i el part és d’entre quatre i cinc cries.

Les marmotes són animals molt sociables que fan servir una gran varietat de sons per comunicar-se entre elles, sobretot quan tracten d’advertir d’un perill. Els seus principals enemics són aus, com ara el corb, el mussol o l’àguila real. Emmagatzemen menjar, i hivernen en els seus caus durant l’hivern al voltant de set mesos.

Fotos acors.cat a Coll de Pal i Motllo park