També: Lirio Hediondo, Espátula fétida, Xiride (Iris foetidissima):

Com tots els lliris, és una planta rizomatosa que pertany a la família de les Iridáceas i el seu hàbitat natural és el bosc, l’alzinar cantàbric, els penyals calcaris o els declivis sorrencs propers al mar.

No desprèn mala olor. No és pudent, ni fetida ni res que se li sembli; només les seves fulles desprenen una olor estranya,

Es tracta d’una planta de fulla perenne pel que al llarg de tot l’any llueix el seu fullatge. Les seves fulles, llarges, estretes, en forma d’espasa arriben fins el 70 cm.. Les seves flors d’uns 8 cm. de diàmetre sorgeixen de llargs peduncles angulosos i són de color blau/lila pal·lid amb tocs groguencs i beiges.

Floreix des de mitjans de primavera fins a principis d’estiu. Les sseves flors no resulten escessivament aparents comparades amb les d’altres lliris.

El seu fruit però és tot un espectacle, un cop madura, s’obra la càpsula, allargada i angulosa i treuen el cap les llavors: unes boletes de color taronja viu que persisteixen durant molt de temps (es formen a finals d’estiu i resisteixen fins a la primavera).

A més de ser bonic és medicinal. Tant l rizoma com les llavors s’usen en decocció com a pungant, diüretic i antiespasmòdic.

Es reprodueix fàcilment perr llavors i per divisió de plantes i rizomes, les llavors es sembrn a la primavera o a la tardor, mentre que la divisió és recomanable practicarla a la tardor, a l’igual que la sembra de les seves rizomes. Són plantes molt resistents a les plagues d’insectes i malalties típiques del jardi o la terrassa, ‘excés de reg o drenantge insuficient de la terra pot ocasionar podriments.

Planta.

Fotos: acors.cat, la foto de la llavor és de WWW.turismodeobservación.com