Fa de 14 a 16 cm de llarg i presenta diformisme sexual, el mascle és de color terrós, jaspiat en el dors, les ales i la cua. El pili és gris, el bec fosc, la nuca de color castany, el ventre i les galtes blanques, i la gorja un pitet negre.

La femella en canvi és tota de color terrós grisenc sense taques negres o castanyes, el pit i el ventre són més clarsque els del mascle.

Fa un niu mal acabat amb herba seca en un forat d’arbre o d’una construcció humana. A l’abril-agost la femella comença els 12-14 dies d’incubació dels 3-5 ous. L’alimentació del pollets és asumida per ambdós pares, fins que aquells volen, als 15 dies. Poden tenir 3 cries.

Viu bàsicament en ambients urbans, a prop del humans, on troba menjar i protecció facilment. El seu caminar és molt característic, ja qque va fent salts a terra, d’altra banda és sedentàri, molt comú i summament antropòfil ja que segueix l’ésser humà allà on aquest vagi (particularment a les ciutats).

És fonamentalment granivor i consumeix gran quantitat d’aliment d’orígen animal, com ara larves d’artr`podes. A més s’ha adaptat molt bé a la vida amb l’ésser humà, amb qui conviu des de fa mil·lennis, això fa que el pardal comú aprofiti tot tipus d’aliment humà ja siqgui d’origen vegetal o animal.