(Pavo real)


Papallona fàcil de reconèixer pel seu destacat colorit; les seves ales tenen una envergadura de 52 – 58 mm, sent la femella més gran que el mascle. En la vora externa de cada ala té una gran taca en forma d’ull, format per anells blaus, grocs, vermells i negres que destaquen sobre el fons apagat general, comunament marró vermellós. La part inferior és fosca, amb un fi reticulat.

Apareix en gran quantitat d’hàbitats, des del nivell del mar als 2500 m d’altitud. Vola des de febrer a maig (exemplars hivernants) i de juny a octubre (exemplars nascuts durant l’any), existint dues generacions a la nostra latitud. Els exemplars hivernants poden volar en dies assolellats de l’hivern. Els imagos són atrets per les budleias (Buddleja davidii) i altres flors de jardí. La posta d’ous es realitza en raïms en el revés de les fulles d’ortigues (Urtica dioica).

És de la família Nymphalidae, també s’anomena Inachis io.

L’eruga és de color negre amb fins punts blancs i espines negres ramificades.
La crisàlida és verdosa o marró amb reflexos daurats, col·locada a la planta nutrícia o en murs. Hiverna en llocs protegits, fins i tot en edificis.

Info: J.Gonzàlez Fernàndez
Fotos de acors.cat®, al Pirineu Catlalà i Normandia