(Papallona de vidre)

Descripció: És una espècie de lepidòpter ditrisi de la família Nymphalidae d’ales transparents. És comunament anomenada papallona de cristal/vidre. La seva envergadura és d’entre 5 i 6 cm. El teixit entre les venes de les seves ales sembla de vidre.

Es pot trobar a Amèrica Central, de Mèxic a Panamà. La vora de les seves ales és de color cafè fosc, de vegades tenyides de vermells o taronja i el seu cos de color fosc.

Característiques:
Aquesta papallona utilitza la seva transparència per amagar-se dels depredadors durant el vol. La transparència és un tret poc comú entre els lepidòpters, ja que comunament fan servir la mímica per protegir-se dels depredadors.
La Greta Oto té una fina membrana composta per milers de nano pilars que alteren l’índex de refracció de l’ala. Això provoca una baixa absorció de la llum visible i una baixa dispersió de la llum absorbida. Aquesta combinació fa que l’ala sembli completament transparent.
Mentre que les seves ales semblen delicades, la papallona és capaç de suportar fins a 40 vegades el seu propi pes.

¿Que menja la papallona de cristall?
Les plantes verinoses del gènere Cestrum proporcionen. Les erugues s’alimenten d’aquestes plantes tòxiques i potser són tòxiques per als depredadors a través de substàncies químiques secundàries emmagatzemades en els seus teixits. Per exemple, els extractes químics de les erugues són desagradables per a les formigues.
La papallona adulta s’alimenta principalment del nèctar de les flors del gènere Lantana, que inclou 150 espècies de plantes de floració perenne, així com de les flors de les famílies Asteraceae i Boraginaceae i dels excrements d’aus insectívores, absorbint aminoàcids que després es converteixen en proteïnes.
Les papallones adultes també són tòxiques a causa que els mascles consumeixen flors d’Asteraceae el nèctar conté alcaloides de pirrolizidina.

Depredació:
Les aus són depredadors comuns d’aquesta papallona. El vidre combat als depredadors consumint toxines a través de plantes del gènere Cestrum i de la família Asteraceae tant en l’etapa d’eruga com en la de papallona. El consum de toxines li dóna a la papallona un gust fètida que desanima la depredació.


Fotos de acors.cat® a Santillana del Mar (Cantàbria) i a Butterfly Park de Castelló d’Empúries (Catalunya).