La papallona Morpho es s’ens dubte una de les especies més boniques degut al seu color blau intens, precisament aquest color blau elèctric que llueixen és lo mes atractiu d’elles, és una papallona tropical, viu a Mèxic, Amèrica Central, al nord d’Amèrica del sud, Paraguai i Illa Trinitat, en les zones boscoses.

Prescisament aquest color blau que les identifica les posa en perill d’extinció, son objecte de coleccionistes obsesionats per tenir-ne i per articles de joieria.

Es de les papallones més grans que existeixen pot fer uns 20 centímetres. Pertany a la especie de papallones de lepidóptero ditrisio, especificament de la família de les Nymphalidae.

El seu color

Malgrat que podem identificar aquestes papallones amb un color blau molt brillant, la veritat és que no és precisament blau el color de les seves ales. A percepció dels nostres ulls podem jurar que veiem en les seves ales el bell color blau, però el pigment que fa que es produeixi aquest color no existeix ni apareix realment en aquesta papallona.

El que veiem realment és el reflex de la llum en les seves ales que projecten sota les escales microscòpiques unes petites escates que donen a entreveure el que nosaltres veiem o presenciem. Gràcies a aquestes escates és que vam aconseguir veure davant l’ull humà aquest color brillant blau que podem notar de les papallones Morpho. Les femelles però no són tan acolorides com ho poden lluir els mascles.

Hàbitat natural

Les papallones Morpho viuen en zones de boscos tropicals, acostumen a estar a terra dels boscos o posades a la part baixa dels arbustos amb les ales esteses, però quan estan en temporada d’aparellament poden arribar a volar fins i tot per sobre de les copes dels arbres mentre recorren tota la selva en recerca del seu company.

Cicle de vida de les Morpho

Imatge treta d’internet
imatge treta d’internet.
Imatge treta d’internet.

El cicle de vida és d’un període entre els 115 dies comptant precisament des del dia en què les arriben a concebre. La primera etapa de les papallones Morpho arrenca quan ja fetes un ou, aconsegueixen sortir d’aquesta closca fins a esdevenir una eruga de colors ocre, groga i verda. Després aquesta eruga aconsegueix transformar-se en una crisàlide molt particular donat pel seu color verd fins que aconsegueix culminar el seu procés de transformació d’una esplèndida papallona.

Alimentació

L’alimentació d’una papallona Morpho canvia considerablement en els seus quatre etapes. En el moment que aquestes es converteixen en una eruga poden alimentar-se de fulles de diferents classes. Ja a partir que es converteixen en una papallona poden beure els seus aliments gràcies a la probòscide que tenen per xuclar el suc de qualsevol fruita, saba que es trobi en les zones dels boscos tropicals.

Antònia Cors