L’ós bru és el gegant entre els carnívors de la Península Ibèrica i l’emblema dels nostres boscos, tot i que ha vist reduït el seu hàbitat a dos nuclis aïllats: el nucli occidental, entre Astúries, Lleó i Lugo, amb 40-50 exemplars; i l’oriental, comprèn Lleó, Palència, Astúries i Cantàbria, amb 15-20 individus.

ALIMENTACIÓ

L’ós bru és un animal omnívor, amb una alimentació basada en el consum massiu de vegetació herbàcia i fruits i completada amb matèria animal, des de  formigues fins carronyes i grans mamífers. La seva alimentació varia segons les estacions: carronyer a la fi de l’hivern; caçador a la primavera; recol·lector a l’estiu de fruits, mel, formigues i tubercles, pescador quan es presenta l’ocasió.

REPRODUCCIÓ

El zel de l’ós bru té lloc entre abril i maig, però després de la fecundació l’òvul no s’implanta a la paret del úter fins a la tardor. L’óssa pareix al gener, mentre dorm, i els primers mesos de vida dels nadons transcorren a l’interior del cau, on l’óssa els cobreix amb el seu pèl i els alleta. Els óssos bruns són animals molt intel·ligents que han de passar molt de temps amb les seves mares per aprendre d’elles les tècniques que necessiten per sobreviure.

Aquest mamífer no té enemics naturals, amb excepció de l’home.

ALTRA INFORMACIÓ

• Pes adult: 200 a 250 kg • Alçada: 90 a 110 cm • Període de gestació: 7 a 8 mesos • Longevitat: 25 anys  • Hàbitat: muntanyes • Alimentació: omnívor • Hàbits: diürn • Reproducció: vivípar

Fotos a Cantàbria, Cabárceno – Acors